EPIDEMIOLOGY AND RISK FACTORS FOR GOUT

Authors:

Zoja Gnjidić

Summary

Gout is the most prevalent form of inflammatory arthropathy, and affecting more than 2 % of the population in industrialized countries. The development and expression of gout depends on three key steps:chronic hyperuricemia, the growth of monosodium urate crystals and interaction between this cristals and inflammatory system. Prevalence and incidence of gout have risen in recent decades. Numerous risk factors for the development of gout have been established, including hyperuricaemia, genetic factors, dietary factors, alcohol consumption, metabolic syndrome, hypertension, obesity, diuretic use and chronic renal disease.

Sažetak
Giht je česta upalna bolest koja zahvaća oko 2 % populacije industrijskih zemalja. Nastanak i početak bolesti ovise o tri međuovisna čimbenika: kronična hiperuricemija, nakupljanje/taloženje kristala monontarijevog urata i interakcija tih kristala s upalnim sustavom. Prevalencija i incidencija gihta zadnjih desetljeća u stalnom je porastu. Poznajemo brojne rizične čimbenike koji uz hiperuricemiju i genetske faktore pogoduju nastanku bolesti. To su prahrambene navike, prekomjerna konzumacija alkohola, metabolički sindrom, debljina, kronična bubrežna bolest i upotreba diuretika.

Vol.: 59

Preuzmi PDF